Hogyan válassz befektetési célú ingatlant?
2024. május 03. írta: _GoS_

Hogyan válassz befektetési célú ingatlant?

house_for_sale.jpeg

Az ingatlan gyakran kifizetődő befektetés, amely passzív bevételt és hosszú távú felértékelődést rejt magában. Az ingatlan intelligens módszer lehet portfóliónk diverzifikálására a részvények, kötvények és befektetési alapok hagyományos kínálatán túl. A befektetési célú ingatlan sok ember fantáziáját megmozgatja, mindig érdemes néhány fontos szempontot átgondolni mielőtt a vásárlás mellett tesszük le a voksunk.

 

A jó vétel

Először is, fontos tisztában lenni azzal, hogy egy érzelmi döntés ingatlanvásárlásnál súlyos milliókba kerülhet. Nincs olyan ingatlanvásárlás, ahol ne kellene kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötni.

Sokan azt hiszik, hogy az ingatlanárak mindig csak emelkedni fognak, és így könnyű lesz majd magasabb áron eladni. Ez azonban nincs garantálva, ezért inkább a jó üzletre kell koncentrálni. Ha valaki befektetési céllal vásárol ingatlant, általában nem sürgeti az idő, így érdemes türelmesen várni a megfelelő ajánlatra. Vásárlásnál az észszerű megfontolásokra kell koncentrálnunk.

Továbbá fontos még észben tartani, hogy az ingatlanbefektetésből nem lehet egyszerűen kiszállni, így csak olyan összeget érdemes befektetni, amire nem lesz azonnal vagy belátható időn belül szükségünk. Ha mégis hirtelen el kellene adni az ingatlant, az általában alacsonyabb áron sikerül, ami jelentős veszteséggel járhat.

A vásárlási cél kitűzése

Minden esetben érdemes megfogalmazni a célt, mielőtt bármilyen lépést tennénk a vásárlás irányába.

Van aki azért vesz ingatlant, hogy egy gyors felújítás után kis haszonnal túladjon rajta, ám mások hosszú vagy rövid távú bérbeadásban gondolkodnak. Ha ilyen szándékunk van az ingatlannal, akkor a vásárlás előtt tisztázni kell, hogy a társasházban engedélyezve van a hosszú és rövid távú lakáskiadás.

Hosszú távú kiadás esetén az albérlők hosszabb ideig maradnak a lakásban, így ki kell dolgozni a megfelelő bérlők kiválasztásának, a bérleti szerződés előkészítésének, a bérleti díj beszedésének és az ingatlan karbantartásának részleteit.

Legyünk tájékozottak

Vizsgáljuk meg azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az ingatlan árát, és amelyek később hatással lehetnek az esetleges továbbértékesítésre vagy bérbeadásra.

Az ingatlan állapota például jelentős tényező lehet: ha az ingatlan felújításra szorul, ez befolyásolhatja a továbbértékesítés árát, míg egy már felújított ingatlan azonnal költözhető és gyorsan kiadható.

Fontos továbbá a társasház állapota és pénzügyi helyzete, valamint az esetleges tervezett felújítások. Ha egy kertes házról van szó, érdemes ellenőrizni a nyílászárók és a fűtési rendszer állapotát, valamint a telek beépíthetőségét és átalakítási lehetőségeit. Szakember segítségével alaposan érdemes átvizsgálni az ingatlant, és figyelembe venni a környék fejlesztési terveit, valamint az infrastrukturális lehetőségeket, például az iskolák, boltok és szórakozási lehetőségek közelségét. Fontos még az is, hogy van-e parkolási lehetőség és milyen a tömegközlekedés, valamint hogy van-e zöldterület a környéken.

Másrészről, ha az ingatlan turisztikailag kedvelt helyen található, akkor a rövid távú bérbeadás is szóba jöhet. Ez magasabb profitot jelenthet, de több időt és energiát is igényel a szálláshelyek folyamatos kezelése miatt. Fontos, hogy minden foglalást összehangoljunk, és gondoskodjunk a kulcsok átadásáról és a takarításról is.

Figyeljünk a költségekre

Ingatlanvásárlás során fontos minden lehetséges költséget számításba venni. Az ingatlan vételárán túl figyelembe kell venni az ügyvédi költséget, a vagyonszerzési illetéket és az ingatlanközvetítő díját. Ezek azok a költségek, amelyek még a vételáron felül keletkezhetnek.
A kiadás vagy értékesítés folyamata is költségekkel jár. Az ingatlan hirdetése például további költségeket jelent. Hosszú távú bérbeadás esetén szükséges lehet egy ügyvéd segítsége a bérleti szerződés elkészítéséhez, és társasház esetén a közös költségeket is figyelembe kell venni. A rezsiköltségeket is be kell számolni, különösen ha apartmanként adják ki az ingatlant, mivel albérlet esetén ezeket a költségeket a bérlők fizetik.
Ráadásul az adók is fontos tényezők: a személyi jövedelemadót és, ha szükséges, a helyi idegenforgalmi adót is hozzá kell számolni. Továbbá, érdemes tartalékot képezni a későbbi javításokra és felújításokra is.

Érdemes ingatlanba fektetni?

Az ingatlanbefektetés robusztus, hosszú távú hozamokat kínálhat, amelyek nem korrelálnak a tőzsdével. A költségek és a kockázatok azonban magasak is lehetnek.

Ha úgy dönt, hogy bérelhető ingatlant vásárol, győződjön meg arról, hogy teljesen tisztában van a vállalt kockázatokkal, és készítsen egy tervet arra vonatkozóan, hogyan fog megtérülni a befektetés.

Fontos megjegyezni, hogy az ingatlan rövid távon nagyon illikvid befektetés, ami azt jelenti, hogy nagy pénzügyi kötelezettségvállalást jelent. Az említett szempontok alapján érdemes átgondolni, hogy mennyire lesz jövedelmező az ingatlanbefektetés.

 

Borítókép: Tierra Mallorca / Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://lakaspiacinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9918395497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása